Ga naar de inhoud
Samen bouwen aan Lokaal opgewekte duurzame energie in Rotterdam Zuid

Kom ook Paneel Delen

Kom ook PaneelDelen op de eerste collectieve zonnedaken op Rotterdam Zuid! Nieuwsgierig? Lees hier meer over hoe jij mee kunt doen.

Word jij ook PaneelDeler?

Als PaneelDeler sluit jij je aan bij een steeds grotere groep Rotterdammers die samen groene stroom opwekken. In hun eigen wijk. Op grote daken van, bijvoorbeeld, scholen en buurthuizen. Zij zijn allemaal lid van een lokale energiecoöperatie. Zoals Zon op Zuid.

Iedereen kan meedoen. En als je geen eigen dak hebt, of jouw dak is niet geschikt, dan is PaneelDelen helemaal een goed idee! Maar ook als je al zonnepanelen hebt, kun je gewoon meedoen. Zo dragen we samen bij aan een duurzaam Rotterdam Zuid. Goed idee? Op welk dak doe jij mee?

Voor € 25 doe je al mee

Om een zonnedak te kunnen financieren, verkopen we PaneelDelen. Kleine stukjes zonnedak. Een PaneelDeel kost € 25. Het zonnedak wekt minimaal 15 jaar groene stroom op. Je krijgt ieder jaar een deel van je geld terug. In 15 jaar is je inleg volledig terugbetaald.

Je kunt 2,5% rente op je PaneelDeel krijgen. Maar je mag natuurlijk ook afzien van rente. Dan blijft er meer geld over voor het duurzaam wijkfonds voor Zuid.

En de winst gaat naar de wijk

We verkopen onze groene stroom aan om | nieuwe energie, een groene, coöperatieve energieleverancier. De winst gaat naar ons wijkfonds. Daarmee sparen we samen voor nieuwe duurzame projecten op Rotterdam Zuid. Als PaneelDeler beslis je mee over wat we met dit geld gaan doen.

Wil je helpen het wijkfonds sneller te laten groeien? Dan kun je ervoor kiezen om af te zien van rente op je PaneelDeel.

Postcodegebieden

Voor onze zonnedaken maken we gebruik van de Subsidie Coöperatieve Energie (SCE). Die is speciaal bedoeld voor energiecoöperaties. Om hiervan gebruik te kunnen maken, moeten er voldoende PaneelDelers in de postcodes rond het zonnedak wonen. Iedereen kan dus meedoen, als er ook maar genoeg mensen uit de postcodegebieden meedoen.

Vragen?

Heb je nog vragen? Check dan hier of jouw vraag erbij staat of mail naar info@zonopzuid.nl.

Kom ook PaneelDelen

Zonnedak Olympia College

Midden in IJsselmonde ligt het Olympia College. Een geweldige school die opleidt in de Techniek, Groen of Zorg. Het zonnedak komt boven op de praktijklokalen te liggen. De werkzaamheden zijn gestart. Dus heel binnenkort gaat de stekker erin en levert dit dak de eerste groene, coöperatieve stroom van Zuid!

Al 76 PaneelDelers doen mee met dit dak! Woon jij in IJsselmonde, Beverwaard, Lombardijen, Vreewijk, Hillesluis, Bloemhof, Zuidplein, Carnisse of Wielewaal? Help dan mee dit zonnedak te realiseren door één of meer PaneelDelen van (eenmalig) € 25 te kopen.

Zonnedak Zuiderparkweg

Zonnedak Zuiderparkweg ligt tussen Pendrecht en Zuidwijk. Je raadt het al: aan de Zuiderparkweg. Op het dak van het gebouw van de gemeente Rotterdam. In juni wordt het dak geïnstalleerd en gaan we ook hier groene stroom opwekken.

Al 79 PaneelDelers doen mee met dit dak! Iedereen kan meedoen. Woon jij in Oud-Charlois, Wielewaal, Carnisse, Zuidplein, Pendrecht, Zuidwijk, Vreewijk of Lombardijen? Help dan mee dit zonnedak te realiseren door één of meer PaneelDelen van (eenmalig) € 25 te kopen.

Veel gestelde vragen over PaneelDelen

Ik ben huurder en/of heb geen geschikt dak. Kan ik meedoen? Ja, graag zelfs! Er zijn veel Rotterdammers die graag iets willen doen aan verduurzaming maar geen eigenaar zijn van hun woning, of geen geschikt dak hebben. Door mee te doen aan een collectief zonnedak kun je alvast een eerste of volgende stap zetten en lokaal groene stroom opwekken.

Ik heb al zonnepanelen (op mijn eigen dak). Waarom zou ik meedoen? Ook als je al zonnepanelen hebt, dan kun je met ons meedoen. De groene stroom die we opwekken verkopen we aan een groene energieleverancier en gaat het stroomnet op. Er wordt dus niets verrekend met je eigen verbruik. Je koopt een ‘aandeel’ in het dak, een ‘PaneelDeel’ dus, en daarover ontvang je, als je dat wilt, 2,5% rente. Een soort groene spaarrekening dus. Zo help je mee om de lokale opwek van groene stroom te bevorderen én de coöperatieve burgerbeweging op Zuid te vergroten. Want onze ambitie is om over een paar jaar genoeg groene stroom op te wekken voor alle Rotterdammers op Zuid, en die stroom tegen een stabiele, betaalbare prijs aan hen te leveren.

Waarom moet ik lid worden van Zon op Zuid? Zon op Zuid kan alleen PaneelDelen verkopen aan haar leden. Dus als je PaneelDelen wilt kopen, moet je lid worden van onze energiecoöperatie. Je mag ook lid worden zonder dat je PaneelDelen koopt. Gebruik daarvoor dit formulier. Als lid ben je mede-eigenaar van onze energiecoöperatie en heb je invloed op wat we doen: we beslissen alles samen. Jouw contributie gebruiken we voor de ledenactiviteiten. Je bepaalt zelf welke contributie het best bij je past: € 0, € 10, € 25 of € 50 per jaar.

Kan ik ook meedoen als ik in een ander postcodegebied woon? Ja dat kan zeker. We zoeken zoveel mogelijk Rotterdammers die mee willen doen als PaneelDeler. Om gebruik te kunnen maken van de Subsidie Coöperatieve Energie (SCE), een landelijke regeling die bedoeld is voor energiecoöperaties, moeten we een minimumaantal PaneelDelers vinden die ín de postcodes rond een zonnedak wonen. Iedereen kan dus meedoen, als er ook maar genoeg mensen uit de postcodegebieden meedoen.

Moet ik overstappen van energieleverancier? Nee, dat is niet nodig. Je kunt gewoon bij je huidige energieleverancier blijven. Onze groene stroom wordt namelijk niet verrekend met jouw energierekening, maar gaat naar het stroomnet. We willen over een paar jaar de opgewekte groene stroom zelf aan onze leden verkopen, tegen kostprijs, maar daarvoor moeten we eerst nog veel meer collectieve zonnedaken bouwen. Als je nog niet bij een groene of coöperatieve energieleverancier zit, dan hopen we natuurlijk dat je overweegt om dat alsnog te gaan doen.

Ik hoor dat het stroomnet vol is, klopt dat? Ja, dat klopt, er is sprake van ‘netcongestie’, maar niet in Rotterdam. Netcongestie is met name aan de orde in de buitengebieden, waar weinig mensen wonen en nu veel zonnevelden en windmolens worden gebouwd. Het net was daar nooit berekend op zoveel transport van groene stroom en moet dus worden vergroot. Op het net in Rotterdam is voorlopig nog genoeg ruimte voor onze collectieve zonnedaken. Daarnaast moeten we met z’n allen natuurlijk ook iets zuiniger omgaan met ons energieverbruik. Wil je weten wat je daaraan kunt doen? Mail ons op info@zonopzuid.nl, dan brengen we je graag in contact met organisaties en initiatieven die bezig zijn met energiebesparing.

Hoe werkt het wijkfonds? Onze zonnedaken wekken groene stroom op. Die stroom verkopen we aan om | nieuwe energie, een groene, coöperatieve energieleverancier. We krijgen daar een eerlijke prijs voor, waarvan we alle vaste lasten voor de zonnedaken betalen. Dan blijft er nog een beetje winst over, en dat gaat naar ons wijkfonds. Daaruit kunnen we, bijvoorbeeld, nieuwe duurzame en groene projecten in de wijken (mede)financieren, mensen helpen die te maken hebben met energiearmoede of energiebesparingsacties in de wijk uitvoeren. Alle leden van Zon op Zuid bepalen samen wat we met de winst gaan doen. In het land bestaan overigens al vele mooie voorbeelden. Kijk maar eens op de websites van onze collega-coöperaties Deltawind, Betuwewind, Zutphen Energie, of dichterbij huis Delfshaven Energie Coöperatie.