Ga naar de inhoud

Waar zit de energie van Rotterdam Zuid?

De energie van Rotterdam Zuid zit in de wijken. Wijken waarin mensen samen duurzame energie opwekken. Samen woningen verduurzamen. Elkaar helpen het energieverbruik én de energierekening naar beneden te brengen. En aan een energiegemeenschap willen bouwen.

Op zoek naar de energie van Rotterdam Zuid

Goed nieuws! De komende jaren gaan we volop investeren in de opwekking van lokale groene stroom, energiebesparing én de gemeenschappen op Zuid. We krijgen daarbij steun van de Europese Unie. Samen met lokale initiatieven en wijkorganisaties, gaan Zon op Zuid, Energie van Rotterdam, de Energiebank Rotterdam en LSA Bewoners aan de slag met de ontwikkeling van 25 energiewijken op Zuid. Die ‘energiewijken’ kunnen ontstaan rond onze collectieve zonnedaken, maar ook op andere plekken en manieren. We sluiten aan bij wat al gebeurt. En met ons wijkfonds kunnen we andere lokale initiatieven steunen en zo de kracht van Zuid versterken.

Wil jij ook met duurzaamheid aan de slag op Zuid en zoek je medestanders? Meld je aan en word lid bij Zon op Zuid. Samen maken we de lokale energietransitie!

Rotterdam Zuid komt (te) vaak in het nieuws als er problemen zijn. Maar er gebeuren zoveel mooie dingen die juist laten zien hoeveel kracht er in de mensen en wijken op Zuid zit. Dankzij het EU-programma Kansen voor West 3 krijgen we op Zuid de ruimte en de middelen om zelf te werken aan verduurzaming van onze wijken. Hoe werkt dat? Het begint bij mensen die zelf iets willen doen voor een duurzamere wereld en een fijnere wijk. Samen vormen ze een energiegemeenschap waarmee zij verschillende dingen samen kunnen doen:

Samen investeren in een collectief zonnedak. Met name (maar niet alleen) interessant voor mensen die zelf geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen leggen. Al vanaf € 25,- kun je een stukje zonnepaneel – een PaneelDeel – kopen. Daarmee maak je meer groene stroom van Zuid mogelijk, die we ook teruggeven aan Zuid. Er zijn er nu twee collectieve zonnedaken met meer dan 1000 zonnepanelen in ontwikkeling. Wil je meedoen? Schrijf je dan hier in als PaneelDeler.

Samen investeren in de wijk. De winst uit de zonnedaken gaat naar het wijkfonds waarmee we initiatieven kunnen steunen en nieuwe, lokale en duurzame projecten kunnen starten. Alle leden van Zon op Zuid beslissen samen waar zij dat zelf verdiende geld in willen investeren. Bijvoorbeeld in energiearmoede, of educatie op scholen.

Samen energie besparen en isoleren. De Energiebank Rotterdam biedt iedereen die dat wil op Zuid een gratis training aan tot energiecoach, zodat je anderen kunt helpen energie te besparen. En hoe meer energiecoaches op Zuid, hoe meer tips en hulp er is voor wie dat nodig heeft en hoe lager onze energierekeningen. Zo worden we met z’n allen steeds ‘energie-slimmer’!

De Energie van Rotterdam Zuid is een samenwerking tussen Zon op Zuid, Energie van Rotterdam en Samen 010 / de Energiebank Rotterdam. En wordt mede mogelijk gemaakt door LSA Bewoners, het Thuismakers Collectief, Gemeente Rotterdam en het programma Kansen voor West 3, onderdeel van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).