Ga naar de inhoud

Over Zon op Zuid

Wat is onze missie? Wie zijn onze mensen? Met wie werken we samen? En hoe kun jij zelf bijdragen aan Zon op Zuid? Lees hier meer over ons!

Onze missie

Wij vinden dat iedereen op Zuid recht heeft op lokaal opgewekte duurzame energie. En wij vinden het belangrijk dat die energie van ons is, van de Rotterdammers. Daarom hebben we in 2022 de energiecoöperatie Zon op Zuid opgericht. Zo kunnen we als bewoners samen werken aan de lokale energietransitie. Én daarvan profiteren. Iedereen kan meedoen. Het maakt niet uit in wat voor huis je woont of hoeveel geld je hebt, ook jij kunt meedoen!

Bewonersbedrijf en vereniging in één

Zon op Zuid is een energiecoöperatie: een bewonersbedrijf en vereniging in één. We zijn een bedrijf omdat we groene stroom produceren. Dat doen we met hulp van onze leden waardoor collectieve zonnedaken kunnen ontwikkelen en exploiteren. We zijn ook een vereniging. Onze leden werken samen aan de verduurzaming van onze wijken. Bijvoorbeeld met collectieve acties voor energiebesparing. Of door buren te helpen bij het verlagen van hun energierekening.

Onze Mensen

Bas
Oudenaarden

Vice-voorzitter
Bas is op allerlei manieren actief in onze stad. En altijd vanuit een groen en sociaal hart. Je kan hem tegenkomen bij klimaat- en woonacties. In de stad en daarbuiten. De coöperatieve gedachte spreekt hem enorm aan. Daarom sloot hij zich aan bij Zon op Zuid. Bas is ook wijkraadslid in Charlois.

Dave
de Held

Penningmeester
Dave is dagelijks op Zuid. Hij woont er, én hij werkt er met studenten en bewoners aan maatschappelijke opgaven. De energietransitie is zo’n opgave. Zijn doel: Rotterdam Zuid ook van de energietransitie laten profiteren. Hij hoopt dat met Zon op Zuid voor elkaar te krijgen. “Laat de zon in je hart.”

Harm
de Oude

Bestuurslid communicatie en participatie
“Energie is een eerste levensbehoefte. Daar moeten bewoners dus invloed op kunnen hebben.” Harm wil samenwerken aan een schonere wijk én wereld. En de winst moet terug naar Zuid. “Want ik ben een kind van Zuid. Ik vind het hoog tijd dat ook bewoners van Zuid mee kunnen doen met de energietransitie.”

Jerry
Wesemann

Bestuurslid energiebesparing en woningverduurzaming
Jerry woont op IJsselmonde en heeft veel ervaring op het gebied van energiebesparing. Hij helpt bewoners op Zuid graag om hun woning energiezuiniger, comfortabeler en gezonder te maken. Dat wil hij niet alleen met hen doen, maar ook in samenwerking met andere lokale partijen.

Yvette
Prinsen

Coördinator Zon op Zuid
Yvette wordt gedreven door de energie die ze ziet in de Rotterdammers die met hart en ziel werken aan hun stad. Zij vormen voor haar de sleutel tot oplossingen voor de grote opgaven in Rotterdam. Yvette werkt bij Energie van Rotterdam, en ondersteunt het bestuur van Zon op Zuid.

Robbert
de Vrieze

Programmamaker
Robbert is programmamaker en kwartiermaker. Robbert is mede-oprichter van WIJ Delfshaven en heeft als levensmotto ‘de wijk aan zet’. Hij werkt met andere Delfshavenaren aan de energiewijk BoTu, en zet zich als stadmaker ook in voor andere opgaven in de stad, waaronder op Zuid.

Aroen
Bechan

Werkgroep (opwek)Projecten
Aroen zijn grote wens is dat zijn kinderen en hun kinderen gezond kunnen opgroeien op Rotterdam Zuid. Nu en over 50 jaar. “Dat is wat mij drijft. De energietransitie is daarin heel belangrijk. Met Zon op Zuid kan ik helpen Zuid iets duurzamer en financieel onafhankelijker te maken.”

Bert
Peterse

Campaigner
Bert weet hoe je een beweging groter kunt maken. En hij vindt het belangrijk dat mensen invloed hebben op beslissingen die impact hebben. Tijdens de wervingscampagne kon je Bert op Zuid tegenkomen, in campagnestand. Meestal samen met een aantal andere fanatieke leden van Zon op Zuid.

Onze Partners

Wij zijn de verenigde energiecoöperaties van Rotterdam.

Gemeente Rotterdam maakte de start van Energie van Rotterdam mede mogelijk, helpt met projectfinanciering en stelt haar daken ter beschikking.

Provincie Zuid-Holland ondersteunt met de regeling Lokale Initiatieven Energietransitie, en met kennis, netwerk en samenwerking op het onderwerp ‘inclusieve energietransitie’.

De Energiebank Rotterdam helpt Rotterdammers met het betaalbaar houden van hun energierekening. Energiebank Rotterdam is een project van Samen 010.

Samen 010 biedt, via vrijwilligersprojecten op zorg, armoede en sociaal isolement, hulp aan mensen in Rotterdam. Vanwege haar rol in de stad, is Samen010 een belangrijke samenwerkingspartner voor Energie van Rotterdam.

Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners werkt aan sterke gemeenschappen. Omdat sterke gemeenschappen helpen om ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken het hoofd te bieden.

Het Thuismakers Collectief zet zich in om sterke buurten en plekken te creëren waar mensen zich thuis kunnen voelen.

Binnen de opgave ‘De energie van Rotterdam Zuid’ werken we aan 25 energiewijken op Zuid. De opgave maakt deel uit van het programma Kansen voor West.

De Europese Unie maakt de opgave “De energie van Rotterdam Zuid” mede mogelijk.

Wij leveren onze groene stroom aan OM | nieuwe energie, de coöperatieve energieleverancier in Nederland.

Energie Cooperatie Regio Rijnmond is het samenwerkingsverband van de energiecoöperaties in de regio Rijnmond. Samen realiseren zij de grote duurzame opwekprojecten in de regio.

Duurzame lokaal opgewekte energie voor alle inwoners van Prins Alexander.

Samen de baas over duurzaam opgewekte stroom in Rotterdam Noord.

Duurzame energie voor iedereen in Rotterdam West.

Duurzame Energie voor iedereen op Rozenburg.

Duurzame energie uit hartje Rotterdam.

Samen met WijkEnergieWerkt maken we werk van de energietransitie.

Stichting BOOR helpt collectieve zonnedaken te realiseren door Rotterdamse schooldaken ter beschikking te stellen.

SKAR (Stichting Kunstaccommodatie Rotterdam) doet mee met de lokale energietransitie door panden beschikbaar te stellen voor zonnedaken.

Sportbedrijf Rotterdam maakt collectieve zonnedaken mede mogelijk door daken ter beschikking te stellen.

Wij zijn lid van Energie Samen Zuid-Holland, netwerk van energiecoöperaties en bewonersinitatieven.

Wij zijn lid van Energie Samen, de landelijke koepel die alle energiecoöperaties vertegenwoordigt.