Ga naar de inhoud

Over Zon op Zuid

Wat is onze missie? Wie zijn onze mensen? Met wie werken we samen? En hoe kun jij zelf bijdragen aan Zon op Zuid? Lees hier meer over ons!

Onze missie

Wij vinden dat iedereen op Zuid recht heeft op lokaal opgewekte duurzame energie. En wij vinden het belangrijk dat die energie van ons is, van de Rotterdammers. Daarom hebben we in 2022 de energiecoöperatie Zon op Zuid opgericht. Zo kunnen we als bewoners samen werken aan de lokale energietransitie. Én daarvan profiteren. Iedereen kan meedoen. Het maakt niet uit in wat voor huis je woont of hoeveel geld je hebt, ook jij kunt meedoen!

Bewonersbedrijf en vereniging in één

Zon op Zuid is een energiecoöperatie: een bewonersbedrijf en vereniging in één. We zijn een bedrijf omdat we groene stroom produceren. Dat doen we door het ontwikkelen en exploiteren van collectieve zonnedaken op grote gebouwen op Zuid. We zijn ook een vereniging. Onze leden werken samen aan de verduurzaming van onze wijken. Bijvoorbeeld met collectieve acties voor energiebesparing. Of door buren te helpen bij het verlagen van hun energierekening.

Word vrijwilliger

Zon op Zuid bestaat uit vrijwilligers van Zuid die zich inzetten voor de energiecoöperatie. Ook het bestuur doet zijn werk op vrijwillige basis. Het bestuur ontwikkelt samen met de leden nieuwe zonnedaken en andere duurzame projecten in de wijk. We zijn begonnen en kunnen alle hulp gebruiken. Wil jij bijdragen aan een duurzame wijk, kijk dan of onze vacatures interessant voor je zijn. Herken je jezelf in één van deze rollen, of wil je gewoon meer weten, neem dan contact met ons.

onze vacatures

Campaigners

Mensen die mee willen denken over een campagneplan in de wijken, waarmee we PaneelDelers vinden voor onze eerste zonnedaken.

Fanatieke wervers

Mensen die het leuk vinden om mee te helpen met flyeracties in de wijken rondom de zonnedaken in de periode september, oktober, november. Waarbij we per maand de voortgang bekijken en dan bepalen wat nodig is.

Ambassadeurs

Mensen die onze ambassadeur willen worden in hun eigen wijk, op podia en bij bijeenkomsten enthousiast kunnen vertellen over wat we doen, en zo helpen met het vergroten van de zichtbaarheid van Zon op Zuid.

Bestuursleden

Onze vereniging is groeiende. Daarom zoeken we versterking voor het bestuur. Een beetje ervaring is fijn. Maar je mag ook bestuurservaring bij ons komen opdoen.

Onze Mensen

Aroen
Bechan

Voorzitter
Aroen zijn grote wens is dat zijn kinderen en hun kinderen gezond kunnen opgroeien op Rotterdam Zuid. Nu en over 50 jaar. “Dat is wat mij drijft. De energietransitie is daarin heel belangrijk. Met Zon op Zuid kan ik helpen Zuid iets duurzamer en financieel onafhankelijker te maken.”

Bas
Oudenaarden

Vice-voorzitter
Bas is op allerlei manieren actief in onze stad. En altijd vanuit een groen en sociaal hart. Je kan hem tegenkomen bij klimaat- en woonacties. In de stad en daarbuiten. De coöperatieve gedachte spreekt hem enorm aan. Daarom sloot hij zich aan bij Zon op Zuid. Bas is ook wijkraadslid in Charlois.

Dave
de Held

Penningmeester
Dave is dagelijks op Zuid. Hij woont er, én hij werkt er met studenten en bewoners aan maatschappelijke opgaven. De energietransitie is zo’n opgave. Zijn doel: Rotterdam Zuid ook van de energietransitie laten profiteren. Hij hoopt dat met Zon op Zuid voor elkaar te krijgen. “Laat de zon in je hart.”

Harm
de Oude

Bestuurslid communicatie en participatie
“Energie is een eerste levensbehoefte. Daar moeten bewoners dus invloed op kunnen hebben.” Harm wil samenwerken aan een schonere wijk én wereld. En de winst moet terug naar Zuid. “Want ik ben een kind van Zuid. Ik vind het hoog tijd dat ook bewoners van Zuid mee kunnen doen met de energietransitie.”

Jerry
Wesemann

Bestuurslid energiebesparing en woningverduurzaming
Jerry woont op IJsselmonde en heeft veel ervaring op het gebied van energiebesparing. Hij helpt bewoners op Zuid graag om hun woning energiezuiniger, comfortabeler en gezonder te maken. Dat wil hij niet alleen met hen doen, maar ook in samenwerking met andere lokale partijen.

Onze Partners

Wij zijn de verenigde energiecoöperaties van Rotterdam

Gemeente Rotterdam maakte de start van Energie van Rotterdam mede mogelijk, helpt met projectfinanciering en stelt haar daken ter beschikking

Provincie Zuid-Holland ondersteunt met de regeling Lokale Initiatieven Energietransitie, en met kennis, netwerk en samenwerking op het onderwerp ‘inclusieve energietransitie’

De Energiebank Rotterdam helpt Rotterdammers met het betaalbaar houden van hun energierekening. Energiebank Rotterdam is een project van Samen 010.

Samen 010 biedt, via vrijwilligersprojecten op zorg, armoede en sociaal isolement, hulp aan mensen in Rotterdam. Vanwege haar rol in de stad, is Samen010 een belangrijke samenwerkingspartner voor Energie van Rotterdam.

Duurzame lokaal opgewekte energie voor alle inwoners van Prins Alexander

Samen de baas over duurzaam opgewekte stroom in Rotterdam Noord

Duurzame lokaal opgewekte energie voor alle inwoners van Rotterdam West

Duurzame Energie voor iedereen op Rozenburg

Duurzame energie voor alle Rotterdammers in de wijken Stadsdriehoek, Cool en Nieuwe Werk/Dijkzigt

Samen met WijkEnergieWerkt maken we werk van de energietransitie

Stichting BOOR helpt collectieve zonnedaken te realiseren door Rotterdamse schooldaken ter beschikking te stellen

SKAR (Stichting Kunstaccommodatie Rotterdam) doet mee met de lokale energietransitie door panden beschikbaar te stellen voor zonnedaken

Sportbedrijf Rotterdam maakt collectieve zonnedaken mede mogelijk door daken ter beschikking te stellen

Wij zijn lid van Energie Samen Zuid-Holland, netwerk van energiecoöperaties en bewonersinitatieven

Energie Samen is de landelijke koepel die alle energiecoöperaties vertegenwoordigt