Ga naar de inhoud

Fotoverslag 21 juni 2024

Op naar een ‘dakenraad’

Het openingsfestival begon op de publiekslocatie van de gemeente Rotterdam aan de Zuiderparkweg 300, waarop één van onze zonnedaken ligt. Met een goed gesprek tussen Zon op Zuid, vastgoedeigenaren (woningcorporaties, SKAR, gemeente Rotterdam) en andere betrokkenen over hoe we de komende jaren nog 23 daken beschikbaar kunnen krijgen op Zuid. Want het doel is 25 zonnedaken te realiseren in 5 jaar tijd: iedere wijk op Zuid z’n eigen coöperatieve zonnedak! Zodat we genoeg groene stroom kunnen opwekken om te gaan leveren aan onze leden, tegen een stabiele en betaalbare prijs. Want dát is waar we naartoe werken.

Dakeigenaren gezocht

We zoeken dakeigenaren, eigenaren van vastgoed met grote, geschikte daken waar zonnepanelen op kunnen worden gelegd. Mensen die de coöperatieve beweging op Zuid willen helpen groter te maken. Heb jij zo’n dak? Of ken jij mensen of organisaties met zulke daken? Dan zoeken we jou! Mail naar info@zonopzuid.nl.

Zonnedak Zuiderparkweg

Natuurlijk gingen we ook het dak op! En we hebben een prototype voor een ‘plaquette’ onthuld. Een manier waarmee we zichtbaar willen maken dat op dit dak stroom wordt opgewekt ván Zon op Zuid.

Zichtbaarheid in de stad

Ook de andere energiecoöperaties in de stad willen graag hun (nu) in totaal 16 zonnedaken zichtbaar maken voor wijkbewoners en voorbijgangers. Samen met hen zullen we een definitief ontwerp gaan maken voor een plaquette. Zodat de hele stad kan zien waar we als Rotterdammers samen groene stroom opwekken.

Openingsfestival Olympia College

Om 14:15u trapte vice voorzitter van Zon op Zuid, Bas Oudenaarden, het openingsfestival op het Olympia College af. Bezoekers konden in twee rondes meedoen met inhoudelijke workshops van o.a. De Energiebank Rotterdam, WijkEnergieWerkt, het Lowlander Project (community organizing) en LSA Bewoners. En op de festivalmarkt kon je in gesprek met Buurtklimaatje, de energiefixers van het Regionaal Energieloket, het bespaarteam van gemeente Rotterdam, Buurkracht of je eigen mini-tontuin maken met WaterLeider.

De stekker erin en het dak op!

En om 17:30u was het dan zover! Onze jongste leden, broer en zus Quillermo (14) en Djevainy (11), sloten de grote stekker aan waarmee onze zonnedaken officieel werden geopend! (Ze hadden die middag al even geoefend met wethouder Chantal Zeegers en Paul Zevenbergen van Stichting Boor, en wat tips gekregen.)

Burgerkracht

We eindigden de dag met een heerlijke maaltijd van de Wijkkeuken van Zuid, onderdeel van de Afrikaanderwijkcoöperatie, en de inspirerende documentaire We the power (Patagonia). Voor iedereen die wil weten wat er mogelijk is, als we onze krachten (als burgers) bundelen in de energietransitie: kijk die docu!