Ga naar de inhoud

Terugblik wijkbijeenkomst

10 februari 2024

Op zaterdag 10 februari 2024 gingen we op zoek naar ‘De Energie van Rotterdam Zuid’. En die vonden we bij het Olympia College in IJsselmonde.

Op een zonnige ochtend, in de nieuwe aula van het Olympia College, hadden we een gesprek met elkaar over de ambities van Zon op Zuid, deden we een energiequiz met de Energiebank Rotterdam, trapten we de wervingscampagne af en wisselden we verduurzamings- en besparingstips uit. En voor wie durfde, kon een kijkje nemen op het dak vanuit een hoogwerker.

Exact twee jaar geleden waren we er voor het eerst. Op het toen nog lege dak van het Olympia College, dat aan de vooravond stond van een grote renovatie. Toen hadden we er de publieke aftrap van Zon op Zuid. Nu, twee jaar later, na veel bloed, zweet en tranen, zijn we een energiecoöperatie met zo’n 70 leden. En worden onze eerste twee collectieve zonnedaken dit voorjaar op Zuid geïnstalleerd! Daar zijn we best trots op!

Met onze zonnedaken gaan we lokaal groene stroom opwekken. Maar er gebeurt veel meer op het gebied van ‘energie’ op Zuid. Onder de noemer ‘De Energie van Rotterdam Zuid’ gaan we de komende jaren op zoek naar al die mensen, plekken, netwerken, organisaties op Rotterdam Zuid die energie steken in hun straten, buurten en wijken op Zuid. En bouwen we aan sterke energiegemeenschappen: groepen mensen die samen lokaal energie opwekken, energie opslaan, energie besparen en energie delen. Rotterdammers die samenwerken aan een duurzame toekomst voor Zuid. Want we hebben iedereen nodig om van de lokale energietransitie een succes te maken. En die is voor ons pas succesvol als iedereen mee kan doen, en iedereen een stem heeft in de beslissingen die lokaal moeten worden genomen.

Op zaterdag 10 februari brachten we die energie samen in het Olympia College. Een plek die alles te bieden heeft wat wij wensen voor Zuid: een duurzame en gezonde leefomgeving, en een stabiele en zorgeloze toekomst voor onze kinderen.

Met onze leden, de energiecoaches van de Energiebank Rotterdam en ander geïnteresseerden hebben we gesproken over onze zonnedaken (hoe werkt het, hoe kan ik meedoen, hoe kunnen we nog meer mensen betrekken) en energiebesparing (wat kan ik nog doen in mijn huis, hoe kan ik anderen helpen). In Bospolder-Tussendijken zijn al energiegemeenschappen actief. Daar gaan we dus zeker ook nog een keertje buurten.

Wil jij je huis verduurzamen, heb jij hulp nodig bij energiebesparing of wil je juist graag buurtgenoten daarmee helpen? Meld je dan aan bij de Energiebank Rotterdam.

En wie van duurzame energie zijn werk wil maken: dat kan! Meld je aan bij WijkEnergieWerkt voor een versnelde opleiding tot zonnepaneelinstallateur, en kom praktijkervaring opdoen op onze zonnedaken!