Ga naar de inhoud

Energie Coöperatie Regio Rijnmond

1 maart 2024

Zon op Zuid is lid geworden van Energiecoöperatie Regio Rijnmond (ECRR). ECRR is een coöperatie van en voor energiecoöperaties uit de regio Rijnmond en realiseert samen met de energiecoöperaties grote opwekprojecten in de regio.

We moeten nog veel meer duurzame energie opwekken om te kunnen voldoen aan de energiebehoefte in onze dichtbevolkte regio. In het landelijke klimaatakkoord is het streven vastgelegd dat 50% van alle opwekprojecten (zon- en windprojecten op land) in handen moet komen van burgers. Bijvoorbeeld mensen die zich georganiseerd hebben in een energiecoöperatie zoals Zon op Zuid. Dat noemen we ‘Lokaal Eigendom’. Op dit moment is dat nog niet het geval. De meeste grote opwekprojecten, zoals zonneweides en windmolens, zijn eigendom van marktpartijen. Het geld dat zij verdienen met gratis energie die opgewekt is in onze regio, vloeit, via de aandeelhouders in het buitenland, grotendeels weg uit onze regio. Door 50% van de opwekprojecten in lokaal eigendom te krijgen, behouden we ook 50% van de winst voor onze regio. Geld dat we kunnen investeren in nieuwe projecten die bijdragen aan verduurzaming en leefbaarheid.

Om met die grote marktpartijen te kunnen onderhandelen, is ECRR opgericht. ECRR bewaakt daarmee dat ieder groot opwekproject in de regio voor tenminste 50% in eigendom komt van energiecoöperaties. De energiecoöperatie die actief is in het gebied waar het project wordt gerealiseerd, wordt de mede-eigenaar. En alle leden van alle energiecoöperaties die lid zijn van ECRR – dat zijn er nu zo’n 2.200 in de hele regio – mogen mee investeren in die grote projecten. Daarvoor hoef je geen lid te worden van de lokale energiecoöperatie die mede-eigenaar wordt, maar moet je wel lid zijn van tenminste één van de coöperaties die samenwerken binnen ECRR. Zo bundelen we in de regio onze krachten zowel in de onderhandelingen met marktpartijen, als in het mede mogelijk maken van de projecten. Alleen op deze manier kunnen we zélf onze regio van groene energie voorzien.

Wil je meer weten over ECRR? Kijk dan eens op de website, schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg op LinkedIn.