Ga naar de inhoud

Energie-bespaar-tip: Houd je huis koel

27 juni 2024

Het heeft even geduurd maar de zomer is nu echt begonnen! En dat is in huis ook te merken. De temperaturen stijgen en je huis voelt aan als een sauna! Gelukkig zijn er verschillende manieren om je huis koel en comfortabel te houden zónder gebruik te hoeven maken van een energievretende airco. Wij geven je een aantal tips & tricks die je helpen de warmte buiten te houden en plakkerige nachten te voorkomen.

Foto groen dak: WaterLeider

Ramen open of dicht?

Het is slim om vroeg in de ochtend zoveel mogelijk ramen (en deuren) open te zetten zodat je huis nog even lekker afkoelt. Op het moment dat zon opkomt en de temperatuur buiten oploopt dan is het slim om de ramen en deuren dicht te houden. Zodra de zon onder gaat kun je de ramen (en deuren) weer openzetten.

Zonwering

Via het glas in de kozijnen komt verreweg de meeste warmte binnen. Gordijnen, lamellen, luxaflex, e.d. werken maar beperkt tegen de warmte. Zonwering aan de buitenzijde van de kozijnen of dakramen is het meeste effectief om warmte buiten te houden. Denk aan rolluiken, screens, uitvalschermen of markiezen.

Gebruik een ventilator

De meeste mensen hebben een aantal vaste plekken in huis waar ze de meeste tijd doorbrengen. Bijvoorbeeld op de bank of de thuiswerkplek. Met een ventilator kun je er prima voor zorgen dat je er lekker koel bij zit. Zet je een paar bevroren flessen water voor de ventilator dan koelt je huis nog eens extra af.

Schakel warme apparaten uit

Zonder dat we het door hebben geven veel elektrische apparaten veel warmte af waardoor de temperatuur in huis extra oploopt. Een droger of een vaatwasser kun je dus beter pas aanzetten als de zon onder is en de ramen weer open kunnen. Ook apparaten die op stand-by staan geven nog best veel warmte af, zet die vooral uit als je ze niet gebruikt.

Heb je de keuze? Ga dan voor een wit of groen dak

Heb je een eigen plat dak met zwarte dakbedekking? Ook dan kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen. Je kunt voor een wit dak kiezen. Een wit dak houdt de warmte niet vast waardoor het minder opwarmt in huis. Dus is de dakbedekking aan vervanging toe? Kies dan voor witte dakbedekking. Kan je dakbedekking nog wel even mee? Kies dan voor een witte coating. Hierdoor gaat je dakbedekking ook nog eens langer mee.  Ook een groen dak (met sedum planten) helpt enorm om de hitte tegen te gaan.

Subsidie

Wist je dat er ook subsidies zijn om hitte in huis te bestrijden? Zo is er bijvoorbeeld subsidie voor zonneschermen, zonwerend folie of groene daken. Maar ook voor het vergroenen van je tuin. Kijk voor meer informatie op https://www.rotterdam.nl/subsidie-klimaatadaptatie.